Meest gestelde vragen

Brandbeveiliging

Zijn rookdetectoren en inbraakcentrale verenigbaar?

Technisch is dat perfect mogelijk afhankelijk van de inbraakcentrale en is trouwens een aanrader in privéwoningen.

Wat is het verschil tussen conventionele branddetectie en analoge (adresseerbare) branddetectie?

Conventionele brandmeldsystemen
Het principe van conventionele brandmeldtechnologie wordt ook na vele jaren, vandaag de dag nog steeds veelvuldig toegepast. Het basisprincipe berust op stroommeting van de aangesloten elementen in één zone, waardoor een brandalarm in die zone kan worden gedetecteerd. Deze technologie geeft niet de mogelijkheid om een precieze locatie van de detectie weer te geven. Om die reden worden conventionele systemen doorgaans toegepast in kleinere installaties.
Geadresseerde branddetectie systemen
Het systeem bestaat uit een intelligente centrale uitgerust met een display. Alle drukknoppen en branddetectoren worden via een datalus op de centrale aangesloten. Iedere drukknop en branddetector heeft een individueel adres hierdoor kan men op de centrale duidelijk zien welke detector in alarm is getreden.

Zijn investeringen in brandalarmen fiscaal aftrekbaar?

Dit is nu regionale materie geworden en er zijn op dat vlak, door de bevoegde instanties nog geen beslissingen genomen. Best is u te informeren bij uw regionaal belastingsbureel of website van het bevoegd regionaal ministerie.

Is een jaarlijks nazicht van een installatie verplicht?

Ja, zowel inbraak als branddetectie beschikken over hun respectievelijke KB’s die dit opleggen. Deze vindt u hier terug

Inbraakbeveiliging

Heeft een alarminstallatie wel zin?

Ja, gegarandeerd. Een alarminstallatie werkt zowel preventief als effectief bij een werkelijke inbraakpoging. 
Gebleken is dat inbrekers uw huis snel voorbij gaan bij het zien van een zichtbare buitensirene. Mocht iemand tóch een inbraakpoging doen, dan gaat de sirene van het alarmsysteem direct af en wordt, indien contract, de meldkamer gewaarschuwd. Door de sirene zien veel dieven al af van het binnengaan van het pand. En zelfs als een inbreker nog steeds niet is afgeschrikt, zal de schade door de adequate alarmopvolging beperkt blijven.

Hoe weet het alarmsysteem dat er ingebroken wordt?

 Tegen inbraak bestaan 2 types detectoren:
- Perimetrische detectoren geven aan wanneer een poging gedaan wordt om via de ramen of deuren binnen te breken (magneet contacten, glasbreuk detectie)
- Volumetrische detectoren geven aan wanneer de inbreker in een beveiligde zone komt. Deze detectie kan met verschillende detectoren (infrarood, ultrasoon, hoogfrequentiedetectoren,…)

Kan ik een inbraakalarm plaatsen als ik dieren heb?

Om te voorkomen dat huisdieren ongewild het alarm doen afgaan, zijn er speciale ‘diervriendelijke’ bewegingsmelders verkrijgbaar. Hierbij wordt meestal een limiet opgegeven voor het gewicht en grote van het dier, bijvoorbeeld twintig of dertig kilogram, kat, kleine hond….

Kan ik mij ’s nachts dan nog verplaatsen, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan?

Dat kan. De betere alarmsystemen bieden immers de mogelijkheid om de woning op te delen in verschillende alarmzones. Zo kan de zone waar de slaapkamers en het toilet zich bevinden zodanig worden ingesteld dat bij aanwezigheid van de bewoners de bewegingsmelders in deze zone niet actief zijn. Je kunt dan veilig  vanuit de slaapkamers over en weer naar het toilet zonder dat het alarm afgaat.

Werkt het alarm nog als er een stroomstoring is?

De betere alarmsystemen beschikken over een ingebouwde noodvoeding (batterijen). Op die manier blijft het detectiesysteem altijd functioneren, zelfs in het geval van een stroomstoring.

Heb ik een vaste telefoonlijn nodig?

Niet altijd. Er zijn namelijk inbraakbeveiliging systemen verkrijgbaar die kunnen worden uitgerust met een GSM module, zodat de meldingen via het mobiele telefoonnetwerk kunnen verlopen.

Is een draadloos alarmsysteem veilig?

Moderne draadloze inbraakalarmsystemen werken met verschillende methodes om sabotage zo goed als onmogelijk te maken. Ze zenden op een speciaal voor beveiligingsinstallaties gereserveerde frequentie (868,6625 MHz) en het signaal wordt meervoudig versleuteld. De interactiebewaking en de automatische supervisie (zender meldt zich met regelmatige intervallen bij de ontvanger) zorgen aanvullend voor een veilige draadloze transmissie.

Wat is het voordeel van inbraak alarmsystemen met vaste bedrading?

De signaaloverdracht via kabels is de veiligste vorm van transmissie. Daarbij moet rekening worden gehouden met grotere installatiewerkzaamheden. Daar staat tegenover dat er voor alarminstallaties met vaste bedrading goedkope componenten zijn.

Moet ik mijn alarmsysteem registreren?

Jawel, sinds 1 september 2009 is elke gebruiker verplicht zijn alarmsysteem te laten registreren via de site www.policeonweb.be .  Aandacht: dit hoeft niet wanneer het inbraakalarmsysteem in verbinding staat met een alarmcentrale (dispatching). In dit geval voert de alarmcentrale (dispatching) automatisch door .

Is een jaarlijks nazicht van een installatie verplicht?

ja krachtens KB 25/4/2007 stellende de voorwaarden voor installatie, onderhoud en gebruik van alarmsystemen
Deze vindt u hier terug